Glaukomų diagnostikos ir gydymo ypatumai

Kodas
KMU004
Studijų kryptis
Medicina
Vykdymo būdas
Nenuotolinis (asmeniui dalyvaujant fiziškai)
Apimtis valandomis
36val.
Skirtas
gyd. oftalmologams
Kaina asmeniui
252.00Eur
Pažymėjimo mokestis
6Eur
Įgyjamos ar tobulinimos kompetencijos
Programą teikiantis darbuotojas
Prof. dr. Ingrida Janulevičienė
Kurso programos turinys
Tema Trukmė
Kursantų supažindinimas su užsiėmimų tvarkaraščiu ir temomis. Problemos aktualumas. Įrodymais pagrįstų epidemiologinių glaukomų išsivystymo, paplitimo, progresavimo studijų ir jų duomenų pritaikymas klinikinėje praktikoje. Paskaita. e 2.00 val.
Akies hidrodinamikos fiziologiniai ir patologiniai ypatumai. Akių hipertenzija. Glaukomų etiologija ir patogenezė. Pagrindiniai glaukomų rizikos veiksniai. Glaukomų genetikos pagrindai. Paskaita. 2.00 val.
Regos nervo kraujotakos ypatumai, akies kraujotakos tyrimo būdai. Intrakranijinio slėgio reikšmė glaukomų išsivystyme. Paskaita-seminaras. 2.00 val.
Morfologiniai ir patofiziologiniai regos nervo neuropatijų aspektai. Tinklainės ganglinių ląstelių pažeidimo teorija. Eksperimentiniai glaukomų tyrimų modeliai. 2.00 val.
Morfologiniai ir patofiziologiniai regos nervo neuropatijų aspektai. Tinklainės ganglinių ląstelių pažeidimo teorija. Eksperimentiniai glaukomų tyrimų modeliai. Paskaita. 2.00 val.
Glaukomų klasifikacija ir klinika. Glaukominės neuropatijos diagnostika. Gonioskopija. Priekinio akies segmento optinė koherentinė tomografija. Ultragarsinė biomikroskopija. Centrinis ragenos storis. Paskaita-seminaras. 2.00 val.
Akispūdžio, akipločio, oftalmoskopijos duomenų įvertinimas ir interpretacija. Galimos diagnostinės klaidos. Praktikos darbai. 2.00 val.
Optinių neuropatijų diferencinė diagnostika; Klinikinių atvejų aptarimas. Praktikos darbai 2.00 val.
Glaukomų progresavimo rizika ir kriterijai. Paskaita 2.00 val.
Struktūrinių ir funkcinių pakitimų glaukomos atveju vertinimo kriterijai. Paskaita-seminaras. 2.00 val.
Lėtinės uždaro kampo glaukomos: etiopatogenezė, klinika, diagnostinės klaidos, gydymas. Glaukomos priepuolis. Paskaita. 2.00 val.
Pirminės atviro kampo glaukomos: diagnostika, klinika. Normalaus akispūdžio glaukomos. Su glaukoma susiję sisteminės ligos. Paskaita. 2.00 val.
Antrinių glaukomų klinikiniai ir diagnostiniai ypatumai ir gydymo principai. Paskaita. 2.00 val.
Įgimtų ir jauno amžiaus glaukomų klinikiniai ypatumai ir gydymo principai. Vaikų chirurginio gydymo ypatumai. Paskaita. 2.00 val.
Vietinio gydymo akių lašais pagrindiniai principai. Generinių vaistų privalumai ir trūkumai. Akies paviršiaus problemos. Pacientų gyvenimo kokybė, sergant glaukoma. Paskaita. 2.00 val.
Glaukomų medikamentinis gydymas. Neuroprotekcija. Akių lašų pašaliniai reiškiniai ir sisteminiai efektai. Paskaita. 2.00 val.
Glaukomų operacinio gydymo galimybės. Nekiaurinė glaukomų chirurgija. Paskaita. 2.00 val.
Chirurginio glaukomų gydymo komplikacijos Pacientų sekimas ir priežiūra po antiglaukominių operacijų. Filtracinių pagalvėlių morfologiniai ypatumai. Paskaita. 2.00 val.
Glaukomų lazerinio gydymo galimybės. Paskaita.
Viso valandų
36.00
Programos aprašymas (santrauka)

Kursantai supažindinami su pagrindiniais glaukomų etiologiniais veiksniais, tarp kurių vienas svarbiausių yra padidėjęs akispūdis. Jeigu glaukomos diagnostika remtųsi tik akispūdžiu, liktų nediagnozuota pusė glaukomos atvejų. Dėl to labai svarbu suprasti kitų rizikos veiksnių sąveiką glaukomų patogenezėje. Supažindinama su naujausių epidemiologinių studijų duomenimis. Kadangi yra glaukomos formų, kuomet akispūdis svyruoja normos ribose, akcentuojama glaukomos klinikinių formų įvairovė. Dėstoma medžiaga apie pagrindinius diagnostinius glaukomų kriterijus: specifinius glaukominius regos nervo pažeidimus. Kadangi šie pakitimai tampa akivaizdūs tik žuvus pusei regos nervo skaidulų, labai svarbus yra akipločio vertinimas. Šiuolaikiniais kompiuteriniais perimetrais aptinkami ankstyvi glaukominiai regos nervo pažeidimai, pažeidus mažiau kaip 1/6 skaidulų. Išmokstama vertinti kompiuterinės perimetrijos duomenis.
Apžvelgiami naujausių diagnostinių metodų privalumai ir trūkumai, supažindinama su tinklainės nervinių skaidulų pažeidimo tyrimo metodika kaip ankstyvos glaukomos diagnostikos objektyviu kriterijumi.
Dėstoma medžiaga apie glaukomų gydymą vaikams ir suaugusiems. Glaukomų gydymo tikslas yra išsaugoti regėjimo funkcijas, užtikrinant pacientų gyvenimo kokybę visam likusiam gyvenimui. Pagrindinis glaukomos gydymo būdas yra mažinti akispūdį, kaip vieną pagrindinių rizikos veiksnių ir taip sustabdyti ligos progresavimą. Kadangi glaukoma yra neišgydoma liga, daug dėmesio skiriama pacientų priežiūrai: pašalinių reakcijų išsivystymo tikimybę, taikant konservatyvų gydymą viso gyvenimo bėgyje, chirurginio glaukomų gydymo privalumus, trūkumus, galimas komplikacijas, aptariami naujausi mikrochirurgijos metodai, lazerinio gydymo galimybės. Atskiru klausimu nagrinėjama įgimtos glaukomos gydymo ypatumai, ankstyvo chirurginio gydymo efektas.

Dėstytojas Teorijos val. Praktikos val.
Ingrida Janulevičienė 22 2
Loreta Kuzmienė 14 2
Saule.Gutauskiene 2
Jūratė Milašienė 2
Vytautas Jašinskas 2
Aušra Butkienė 4
Arvydas Gelžinis 2
Dovilė Buteikienė 2
Aurija Kalasauskienė 4
Lina Šiaudvytytė 6 2
Praktiniai gebėjimai, jų įsisavinimas, reikalingų savarankiškai atlikti manipuliacijų skaičius

Supažindinama su naujų tyrimo metodų vertinimu, galimomis diagnostinėmis klaidomis bei kaip jų išvengti kasdieniniame darbe, aptariami teminius ligonius bei klinikines situacijos.

Atvykstant reikia turėti

Turėti medicininį chalatą

Papildoma informacija

Atnaujinti ir pagilinti gydytojų-oftalmologų žinias apie glaukomų diagnostiką ir gydymą, ypatumus vaikams ir suaugusiems

Literatūra

1. American Academy of ophthalmology. Basic and Clinical Science Course. 2018 Section 10.Glaucoma. ISBN: 978-1-61525-117-9 Copyright © 2011AAO.
2. I.Janulevičienė, L.Kuzmienė. Glaukomų raidos struktūriniai ir funkciniai savitumai.LSMU Leidybos namai.2013.
3. JJ.Kanski. Clinical Ophthalmology. A Systematic Approach. 2011. 7 ed. ISBN 9780702040931. Elsevier Saunders Inc.
4. M.Yanoff; JS.Duker. Ophthalmology. 1999; 2005. ISBN 0723425000 (knyga) ISBN 0723431493 (knyga ir CD) Mosby Int.Ltd
5. European Glaucoma Society. Terminology and Guidelines for Glaucoma.2014 4th Ed. ISBN 9788887434286. www.eugs.org Editrice Dogma Sr
6. Meddream duomenų bazė klinikinių atvejų aptarimui