Aktualūs išeminės širdies ligos, miokardo, perikardo ir vožtuvinių širdies ligų diagnostikos bei gydymo klausimai

Kodas
KMU150
Studijų kryptis
Medicina
Vykdymo būdas
Nenuotolinis (asmeniui dalyvaujant fiziškai)
Apimtis valandomis
72val.
Skirtas
gyd. kardiologams
gyd. vaikų kardiologams
Kaina asmeniui
432.00Eur
Pažymėjimo mokestis
6Eur
Programą teikiantis darbuotojas
Prof. R. Žaliūnas
Kurso programos turinys
Tema Trukmė
Aterosklerozės patogenezės naujienos. 2.00 val.
Dislipidemijos gydymo ypatumai. 2.00 val.
Arterinės hipertenzijos diagnostikos ir gydymo naujienos. 2.00 val.
Stabilioji krūtinės angina – diagnostikos ir gydymo aktualijos. 2.00 val.
Daugiasluoksnė kompiuterinė tomografija- širdies ir kraujagyslių ligų diagnostikai. 2.00 val.
Širdies magnetinio rezonanso bei branduolinių tyrimų svarba širdies ir kraujagyslių ligų diagnostikoje, gydymo taktikos parinkime bei prognozės nustatyme. 2.00 val.
Krūvio testai IŠL diagnostikai. 2.00 val.
Sinusinio mazgo disfunkcija ir atrioventrikulinio laidumo sutrikimai ir indikacijos pastoviai elektrokardiostimuliacijai. 2.00 val.
Širdies sustojimas: etiologija, mechanizmai, diagnostika, pradinis gaivinimas ir specialaus gaivinimo principai. 2.00 val.
Prieširdžių virpėjimo gydymo ypatumai skirtingose klinikinėse situacijose. 2.00 val.
Stemplinės echokardiografijos pagrindai. 2.00 val.
Darbas echokardiografijos kabinete. 4.00 val.
Ūminės išemijos sindromai be ST segmento pakilimo- diagnostikos ir gydymo ypatumai. 2.00 val.
Ūminis miokardo infarktas su ST segmento pakilimu: logistika, diagnostika, gydymo ypatumai. 2.00 val.
Ūminio miokardo infarkto komplikacijos ir jų gydymas. 2.00 val.
Širdinės rizikos įvertinimas prieš neširdines operacijas. 2.00 val.
Probleminės situacijos echokardiografijoje. 2.00 val.
Mitralinės širdies ydos: diagnostikos ir gydymo ypatumai. 2.00 val.
Paroksizminių tachikardijų diagnostika ir gydymas. 2.00 val.
Naujieji echokardiografijos tyrimo metodai. 2.00 val.
Vainikinių arterijų pažaidos įvertinimo metodai. 2.00 val.
Arterinės hipertenzijos gydymas komplikuotose klinikinėse situacijose. 2.00 val.
Širdies vožtuvų chirurgijos indikacijos ir metodai. 2.00 val.
Aortinės širdies ydos: diagnostikos ir gydymo naujienos. 2.00 val.
Kas svarbu gydytojui praktikui: apie vaistų, skiriamų širdies ligų gydymui sąveiką. 2.00 val.
Darbas elektrofiziologinių tyrimų kabinete. Pacientų su implantuotais elektrokardiostimuliatoriais priežiūra. 2.00 val.
Miokardo ligų klasifikacija. Miokarditai. 2.00 val.
Hipertrofinė kardiomiopatija: naujos diagnostikos, rizikos vertinimo ir gydymo galimybės. 2.00 val.
Perikardo ligos: diagnostikos ir gydymo taktika. 2.00 val.
Infekcinis endokarditas: diagnostikos ir gydymo ypatumai. 2.00 val.
Intervenciniai vožtuvinių širdies ligų gydymo metodai. 2.00 val.
Sunkaus lėtinio širdies nepakankamumo gydymo naujovės. 2.00 val.
Širdies ritmo sutrikimų EKG diagnostika: sudėtingos klinikinės situacijos. 2.00 val.
Naujos plautinės hipertenzijos diagnostikos ir gydymo galimybės. 2.00 val.
Įskaita 2.00 val.
Viso valandų
72.00
Programos aprašymas (santrauka)
  1. Aterosklerozės patogenezės naujienos. Paskaitos tikslas supažindinti gydytojus su aterosklerozės naujienomis, atkreipiant į dėmesį į pradines aterosklerozės grandis, endotelio disfunkcijos, ateromos erozijos ir plyšimo problemas, uždegiminių, trombozės ir išemijos bei nekrozės biocheminių žymenų svarbą.

  2. Dislipidemijos gydymo ypatumai. Paskaitos metu bus aptariama dislipidemijų klasifikacija, vertinimas, gydymo metodai: mitybos rekomendacijos, pagrindinės priešlipidinių vaistų grupės, jų vartojimo indikacijos, kontraindikacijos, vaistų deriniai bei šeiminės dislipidemijos gydymo aspektai. Klausytojai sus supažindinti su naujausiomis dislipidemijų gydymo gairėmis.  Didelis dėmesys bus skiriamas ir naujiems antilipidiniams vaistams – PCSK9 inhibitoriams.

  3. Arterinės hipertenzijos diagnostikos ir gydymo naujienos. Paskaitoje aptariamos arterinės hipertenzijos priežastys, rizikos veiksniai, analizuojama arterinės hipertenzijos įtaka širdies ir kraujagyslių ligų rizikai, supažindinama su tyrimais organų pažaidos įvertinimui, pateikiamos arterinio kraujospūdžio stebėsenos indikacijos, protokolai, vertinimo principai. Paskaitoje pristatomos arterinės hipertenzijos gydymo nuorodos, apibūdinamos pagrindinės vaistų grupės – jų veikimas, dozavimas, poveikis arteriniam kraujo spaudimui, organų taikinių apsaugai, gyvenimo kokybei, mirštamumui.

  4. Stabilioji krūtinės angina – diagnostikos ir gydymo aktualijos. Paskaitoje nagrinėjami naujausi stabiliosios krūtinės anginos diagnotikos metodai, antiangininio gydymo principai,  skirtingų medikamentų grupių skyrimo indikacijos, pateikiama nauja informacija ir naujas požiūris, skiriant vaistus, atsižvelgiant į patogenetinius stabiliosios krūtinės anginos išsivystymo mechanizmus Aptariamos  krūtinės anginos intervencinio ir chirurginio gydymo metodų indikacijos, svarba ligos prognozei.

  5. Daugiasluoksnė kompiuterinė tomografija- širdies ir kraujagyslių ligų diagnostikai. Paskaitos metu bus aptariami pagrindiniai širdies ir kraujagyslių daugiasluoksnės kompiuterinės tomografijos angiografijos (DKTA) principai, paciento paruošimas tyrimui ir tyrimo indikacijos: kalcio indekso nustatymas ir jo svarba vertinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką besimptomiams pacientams, vainikinių arterijų angiografija esant krūtinės anginai, DKTA prieš elektrofiziologines procedūras ar vertinant širdies ydas. Bus apžvelgiamos DKTA kontraindikacijos ir atlikimas specifinėms pacientų grupėms – sergantiesiems inkstų funkcijos nepakankamumu, nutukusiems pacientams, taip pat esant ritmo sutrikimams. Bus pristatomi nauji metodai – KTA frakcinis tėkmės rezervas, KTA miokardo perfuzija, jų privalumai ir trūkumai.

  6. Širdies magnetinio rezonanso bei branduolinių tyrimų svarba širdies ir kraujagyslių ligų diagnostikoje, gydymo taktikos parinkime bei prognozės nustatyme. Paskaitoje apžvelgsime širdies magnetinio rezonanso tyrimo ir vienfotonės emisijos kompiuterinės tomografijos (miokardo scintigrafijos) ir pozitronų emisijos tomografijos galimybes ir svarbą ne tik diagnozuojant širdies ir kraujagyslių ligas, bet ir tyrimų svarbą gydymo taktikos apsprendimui, gydymo efekto įvertinimui bei širdies ir kraujagyslių įvykių rizikos įvertinimui. Aptarsime tyrimo vietą Europos ir Amerikos kardiologų draugijos parengtose rekomendacijose.

  7. Sinusinio mazgo disfunkcija ir atrioventrikulinio laidumo sutrikimai ir indikacijos pastoviai elektrokardiostimuliacijai. Paskaitoje supažindinama su dažniausiomis širdies laidumo sutrikimų priežastimis, pirmąja pagalba, intervencinių tyrimų ir gydymo galimybėmis. Analizuojama medikamentinio, intervencinio ir chirurginio gydymo indikacijos, kiekvieno šių metodų privalumai ir trūkumai, aptariama paciento stebėsenos intervalai po EKS implantavimo.

  8. Širdies sustojimas: etiologija, mechanizmai, diagnostika, pradinis gaivinimas ir specialaus gaivinimo principai. Paskaitoje nagrinėjamos širdies sustojimo priežastys - struktūriniai (organiniai) pakitimai ir funkciniai veiksniai; klinikinės mirties sąvoka; diagnostika; diferencinė diagnostika; širdies sustojimo mechanizmai - skilvelių virpėjimas, plazdėjimas ar tachikardija, asistolija, elektromechaninė disociacija ir jų elektrokardiografinė diagnostika; pradinis gaivinimas (įpūtimai ir krūtinės ląstos paspaudimai - atlikimo technika, komplikacijos, dirbtinio kraujotakos sudarymo mechanizmo aiškinimo teorijos, efektyvumo vertinimas); automatinio išorinio defibriliatoriaus naudojimas; specializuota reanimacinė pagalba, remiantis naujausiomis gaivinimo rekomendacijomis.

  9. Prieširdžių virpėjimo gydymo ypatumai skirtingose klinikinėse situacijose. Paskaitoje analizuojama prieširdžių virpėjimo etiologija, patogenezė, patofiziologiniai mechanizmai, prieširdžių virpėjimo ir prieširdžių plazdėjimo mechanizmų, EKG bei gydymo galimybių skirtumai. Aptariami diagnostikos tyrimai, nustatant kardiologines bei ne kardiologines būkles, sąlygojančias šios ligos išsivystymą. Nagrinėjama prieširdžių virpėjimo gydymo taktika, priklausomai nuo ritmo sutrikimo trukmės, struktūrinės širdies ligos, rizikos veiksnių, naudotų antiaritminų vaistų, priepuolių sunkumo ir dažnumo. Aptariami sinusinio ritmo grąžinimo būdai, sinusinio ritmo palaikymas, vaistai, naudojami šiam tikslui, išaiškinama paciento paruošimo ritmo grąžinimui taktika, embolinių komplikacijų prevencija antikoaguliantais, intervenciniai prieširdžių virpėjimo ir prieširdžių plazdėjimo gydymo būdai.

  10. Ūminės išemijos sindromai be ST segmento pakilimo- diagnostikos ir gydymo ypatumai. Paskaitoje nagrinėjami ūminės išemijos sindromų be ST segmento pakilimo diagnostika, rizikos įvertinimas, miokardo pažaidos žymenų tyrimų atlikimo ir interpretavimo aspektai, pateikiami antiagregacinio, antitrombotinio, antiišeminio  gydymo ypatumai, invazinio  ir chirurginio gydymo indikacijos, savitųjų pacientų grupių gydymo principai.

  11. Ūminis miokardo infarktas su ST segmento pakilimu: logistika, diagnostika, gydymo ypatumai. Paskaitoje pateikiamos naujausios miokardo infarkto su ST segmento pakilimu diagnostikos ir logistikos rekomendacijos, taktika įvykus staigiai mirčiai, indikacijos reperfuzijai ir reperfuzijos metodo parinkimas, medikamentinio gydymo ypatumai. Aptariami savitųjų pacientų grupių gydymo aspektai, antrinės profilaktikos svarba.

  12. Ūminio miokardo infarkto komplikacijos ir jų gydymas. Paskaitoje pateikiama informacija apie galimų komplikacijų sergantiesiems ūminiu miokardo infarktu diagnostiką ir gydymo taktiką: aptariami įvairūs ritmo ir laidumo sutrikimai, kylantys miokardo infarkto metu, jų diagnostika, klinikinė reikšmė, gydymo principai; ūminis kairiojo skilvelio nepakankamumas, jo klasifikacija, diagnostika, pirmoji pagalba ir tolimesnio šiuolaikinio gydymo stacionare galimybės, prognozė; mechaninės ir kitos retesnės miokardo infarkto komplikacijos (perikarditas, Dreslerio sindromas), atokiosios komplikacijos (kairiojo skilvelio remodeliacija, aneurizma, pseudoaneurizma) jų diagnostika, gydymo principai, prognozė.

  13. Širdinės rizikos įvertinimas prieš neširdines operacijas. Paskaitos metu pateikta informacija apie širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių, ar turinčių rizikos veiksnių pacientų paruošimą neširdinėms operacijoms: paciento rizikos įvertinimą, atsižvelgiant į paciento būklę ir numatomos neširdinės operacijos apimtis. Pateiktas algoritmas rizikos nustatymui, atliekant instrumentinius ir biožymenų tyrimus, patariamos rizikos mažinimo strategijos.

  14. Stemplinės echokardiografijos pagrindai. Paskaitoje pateiktos žinios apie stemplinės echokardiografijos atlikimo aspektus- paruošimą tyrimui, kontraindikacijas, indikacijas, atskirų širdies struktūrų vertinimo ypatumus.

  15. Mitralinės širdies ydos: diagnostikos ir gydymo ypatumai. Paskaitoje aptariama mitralinio vožtuvo stenozės, mitralinio vožtuvo prolapso, mitralinio vožtuvo nesandarumo klinikinė ir instrumentinė diagnostika, medikamentinio gydymo ypatumai, indikacijos intervenciniam ir chirurginiam gydymui.

  16. Paroksizminių tachikardijų diagnostika ir gydymas. Paskaitoje pateikiami duomenys apie paroksizminių tachikardijų rūšis, kinikinę bei EKG diagnostiką, bei elektrofiziologinius mechanizmus. Pateikiami supraventrikulinių, atrioventrikulinių ir skilvelinių tachikardijų diagnostikos kriterijai, elektrokardiografinė ir instrumentinė diagnostika. Aptariami šių ritmo sutrikimų medikamentinio ir intervencinio gydymo galimybės, taktika bei rezultatai.

  17. Vainikinių arterijų pažaidos įvertinimo metodai. Paskaitoje bus supažindinta su vainikinių arterijų aterosklerotinės pažaidos sunkumo įvertinimo ypatumais. Įprastai vainikinių arterijų stenozių sunkumas nustatomas angiografinio tyrimo metu pagal liekamąjį spindį. Paskaitoje pateiktos žinios apie naujus tyrimų metodus: funkcinį stenozės reikšmingumą nurodantį frakcijinio tėkmės rezervo tyrimą, vidukraujagyslinį tyrimą ultragarsu, optinės koherentinės tomografijos tyrimą- kurie suteikia vertingos informacijos objektyviam aterosklerotinės pažaidos įvertimui.

  18. Arterinės hipertenzijos gydymas komplikuotose klinikinėse situacijose. Paskaitoje aptariami arterinės hipertenzijos gydymo principai ir tikslai, remiantis naujausiomis Europos ir Amerikos širdies asociacijų  nuorodomis įvairioms pacientų grupėms, o taip pat skirtingose klinikinėse situacijose. Taip pat nagrinėjami antihipertenzinių vaistų pasirinkimo principai, pirmenybiškumas tam tikroje klinikinėje situacijoje, aptariamos konkrečios vaistų skyrimo indikacijos, galimi jų pašaliniai poveikiai. Paskaitoje analizuojamos kombinuoto antihipertenzinio gydymo galimybės, derinių skyrimo indikacijos, esant ūminėms būklėms bei sudėtingoms gretutinėms ligoms. Aptariami galimi medikamentinio gydymo pašaliniai reiškiniai esant komplikuotoms klinikinėms situacijoms.

  19. Širdies vožtuvų chirurgijos indikacijos ir metodai. Paskaitos tikslas- supažindinti su širdies vožtuvinių ligų chirurginio gydymo indikacijomis, vožtuvų pažaidos chirurginio gydymo principais ir metodais.

  20. Aortinės širdies ydos: diagnostikos ir gydymo naujienos. Paskaitoje bus pateiktos pagrindinės žinios apie įvairios kilmės aortos stenozės klinikinės ir instrumentinės diagnostikos svarbiausius kriterijus, medikamentinio gydymo ypatumus ir indikacijos chirurginiam gydymui. Nagrinėjant aortos vožtuvo nesandarumą bus aptariamos jo priežastys, esminiai patofiziologiniai ypatumai, klinikinės ir instrumentinės diagnostikos galimybės, ankstyvas kairiojo skilvelio disfunkcijos nustatymas, medikamentinio ir chirurginio gydymo galimybės ir indikacijos.

  21. Kas svarbu gydytojui praktikui: apie vaistų, skiriamų širdies ligų gydymui sąveiką. Paskaitoje supažindinama su dažniausiai kinikinėje praktikoje pasitaikančiomis širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti naudojamų medikamenų sąveikomis, aptariami medikamentų derinių paskyrimai, medikamentų dozavimo sąveikų atveju ypatumai.

  22. Miokardo ligų klasifikacija. Miokarditai. Paskaitoje pateikiama medžiaga apie miokardo ligų klasifikaciją. Supažindinama su miokarditų etiopatogeneze, klinikinėmis išraiškomis, diagnostikos kriterijais ir gydymo galimybėmis.

  23. Hipertrofinė kardiomiopatija: naujos diagnostikos, rizikos vertinimo ir gydymo galimybės. Paskaitoje pateiktos žinios apie hipertrofinės kardiomiopatijos etiopatogenezę, epidemiologiją, diagnostinius kriterijus, echokardiokardiografijos ir magnetinio rezonanso tyrimų vertę, genetinių tyrimų galimybes, staigios mirties rizikos įvertinimo ir stebėsenos aspektus, medikamentinio gydymo ypatumus ir indikacijas intervenciniam bei chirurginiam gydymui.

  24. Perikardo ligos: diagnostikos ir gydymo taktika. Paskaitoje pateiktos žinios apie perikardo ligų etiopatogenezę, diagnostiką, vaizdo tyrimų vertę, intervencinių metodų bei chirurginio gydymo taikymą, medikamentinio gydymo ypatumus.

  25. Infekcinis endokarditas: diagnostikos ir gydymo ypatumai. Paskaitoje aptariama infekcinio endokardito diagnostikos aspektai, antimikrobinio gydymo ypatumai, komplikacijų diagnostika ir gydymas, indikacijos chirurginiam gydymui, infekcinio endokardito profilaktikos svarba.

  26. Intervenciniai vožtuvinių širdies ligų gydymo metodai. Paskaitoje pateikiama informacija apie ne chirurginius, intervencinius vožtuvų ligų gydymo metodus, pacientų atranką šioms procedūroms ir gydymą po jų. Trumpai išdėstomi procedūrų techniniai aspektai, galimos komplikacijos ir jų prevencija.

  27. Sunkaus lėtinio širdies nepakankamumo gydymo naujovės. Paskaitoje primenama IV NŠA funkcinės klasės ir atsparaus gydymui (D stadijos) širdies nepakankamumo klinikinė ir instrumentinė diagnostika bei prognozė. Detaliai nagrinėjamas nemedikamentinis, medikamentinis gydymas, indikacijos implantuojamiems prietaisams (ŠRG/IKD), skilvelius pavaduojantiems prietaisams.

  28. Naujos plautinės hipertenzijos diagnostikos ir gydymo galimybės. Paskaitoje supažindinama su plautinės hipertenzijos apibrėžimu, klasifikacija, epidemiologija, šiuolaikiniais diagnostikos metodais, apžvelgiami naujausios medikamentinio gydymo galimybės. Nagrinėjami plautinės hipertenzijos ypatumai, sergant jungiamojo audinio ligomis, idiopatine plautine hipertenzija, įgimtomis širdies ydomis, esant kairiosios širdies patologijai, plaučių ligoms, lėtinei plaučių trombembolinei ligai. Aptariamos chiruginio ir intervencinio gydymo indikacijos ir rezultatai.

Dėstytojas Teorijos val. Praktikos val.
Ramūnas Unikas 4
Monika Biesevičienė 2
Diana Rinkūnienė 2
Eglė Rumbinaitė 2
Vaida Mizarienė 4
Indrė Čeponienė 2
Tomas Lapinskas 2
Zita Bertašienė 2
Diana Žaliaduonytė 4
Eglė Ereminienė 6 2
Lina Bardauskienė 2
Aras Puodžiukynas 4
Olivija Dobilienė 4
Gintarė Šakalytė 4
Rimantas Benetis 2
Vytautas Zabiela 2
Giedrė Bakšytė 4
Edmundas Kaduševičius 2
Remigijus Žaliūnas 4
Jolanta Justina Vaškelytė 2
Tomas Kazakevičius 2
Gediminas Jaruševičius 2
Renaldas Jurkevičius 4
JURGITA PLISIENE 2
Atvykstant reikia turėti

Turėti medicininį chalatą

Papildoma informacija

Supažindinti su kardiologinių ligų naujausiais diagnostikos, gydymo, pirminės ir antrinės profilaktikos metodais.

Literatūra

1. Braunwald's Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine, 2-Volume Set, 10th Edition. www.expertconsult.com.
2. Kasper DL et al. Harrison's principles of internal medicine. 2015.
3. Izzo R. Hypertension and cardiac organ damage. 2017.
4. Kowey P et al. Cardiac arrhythmias, pacing and sudden death. 2017.
5. Rojo EC et al. Manual of 3D echocardiography. 2017.
6. Topol EJ et al. Textbook of interventional cardiology, 7th ed. 2016.
7. Bayes de Luna et al. Clinical arrhythmology, 2nd ed. 2017.
Papildoma literatūra:
8. Naujausių ūminių išeminių širdies sindromų, dislipidemijos, prieširdžių virpėjimo, miokardo, perikardo ligų, širdies nepakankamumo, hipertenzijos gairių vertimai į lietuvių kalbą ir pdf formato kardiologų pranešimai Lietuvos kardiologų draugijos interneto svetainėje www.lcs.lt
9. Naujausios Europos kardiologų draugijos gairės anglų k.- www. escardio.org.