Akių ligos šeimos gydytojams

Kodas
KMU002
Studijų kryptis
Medicina
Vykdymo būdas
Nenuotolinis (asmeniui dalyvaujant fiziškai)
Apimtis valandomis
36val.
Skirtas
šeimos gydytojams
Kaina asmeniui
216.00Eur
Pažymėjimo mokestis
6Eur
Programą teikiantis darbuotojas
Dr. L. Kuzmienė
Kurso programos turinys

Nėra turinio

Viso valandų
0.00
Programos aprašymas (santrauka)

Kursų metu planuojama supažindinti ir apmokyti gydytojus pagrindinių oftalmologinių tyrimų, kuriuos jie turi naudoti savo darbe. Svarbu teisingai ištirti regėjimo aštrumą ir nustatyti subjektyvią refrakciją, turėti žinių apie akipločio tyrimo metodus ir pakitimus, kad galima būtų įvertinti regėjimo sutrikimo laipsnį. BPG privalo mokėti teisingai matuoti ir įvertinti akispūdį – tai svarbu įtariant glaukomą ir tikrinant pacientus su kompensuota glaukoma, kurie ilgesniam laikui lieka BPG priežiūroje. Reikalingos bazinės žinios ir praktiniai įgūdžiai apžiūrint akių dugną – regos nervą, makulinę sritį. Todėl oftalmologiniai tyrimai išsamiai aptariami paskaitoje ir atliekami savarankiškai praktinių užsiėmimų metu.
Akių pakitimai, sukeliantys regėjimo sutrikimus vystosi sergant I ir II tipo diabetu. Pacientai turi būti laiku nukreipiami oftalmologo konsultacijai ir, jei reikalinga, diabetinės retinopatijos gydymui. Diabetinės retinopatijos skriningo svarba, aklumo dėl diabeto problema ir jo prevencija aptariama paskaitose.
Širdies kraujagyslių sistemos ligos – viena dažniausių vyresnio amžiaus pacientų, besigydančių BPG priežiūroje. Šioms ligoms progresuojant vystosi pakitimai akių dugne,nesukeliantys ryškių regėjimo sutrikimų, tačiau gali būti staigaus matymo praradimo priežastimi. Kai kuriais atvejais – esant arterijos embolijai, venos trombozei ar išminei neuropatijai svarbiausia pagalba – gydyti pagrindinę ligą. Paskaitoje aptariamos šios ligos ir akių simptomai.
Glaukoma- tai liga, kuri yra dažniausia negrįžtamo aklumo priežastis. Labai svarbi ankstyva glaukomos diagnostika, nes progresuojant glaukomai vystosi negrįžtami regos nervo pakitimai, kuriuos gydant galima tik sustabdyti. BPG tenka svarbus gerinant ankstyvą glaukomos diagnostiką – laiku siunčiant pacientus su glaukomos įtarimu oftalmologo konsultacijai. Tam reikalingi tonometrijos ir oftalmoskopijos įgūdžiai. Vien tonometrija yra nepakankama, nes daugiau kaip trečdalis pacientų serga normalaus akispūdžio glaukoma, kuomet glaukominiai pakitimai vystosi akyse su normaliu akispūdžiu ir dažnai liga diagnozuojama tik esant toli pažengusiems regos nervo ir akipločio pakitimams.
Katarakta – dažna vyresnio amžiaus žmonių regėjimo sutrikimų priežastis, kuri sėkmingai gydoma chirurginiu būdu. Paskaitose išsamiai aptariama kataraktos patogenezė, klinikiniai ypatumai bei gydymo galimybės, taip pat pacientų paruošimas chirurginiam gydymui, kuris taps ypač aktualus, pereinant prie ambulatorinės kataraktos chirurgijos.

Dėstytojas Teorijos val. Praktikos val.
Goda Miniauskienė 4
Vilma Jūratė Balčiūnienė 2 2
Edita Puodžiuvienė 3
Ingrida Janulevičienė 4 1
Loreta Kuzmienė 6 4
Valerijus Barzdžiukas 2 2
Arvydas Gelžinis 2
Reda Žemaitienė 2
Martynas Špečkauskas 2 2
Praktiniai gebėjimai, jų įsisavinimas, reikalingų savarankiškai atlikti manipuliacijų skaičius

Regėjimo aštrumo tyrimas, tonometrija

Atvykstant reikia turėti

Turėti medicininį chalatą

Papildoma informacija

Supažindinti su dažniausiai pasitaikančiomis akių ligomis bei akių tyrimo metodais

Literatūra

Akių ligų vadovas.Šiauliai, 2005