Ambulatorinė proktologija

Kodas
KMU071
Studijų kryptis
Medicina
Vykdymo būdas
Nenuotolinis (asmeniui dalyvaujant fiziškai)
Apimtis valandomis
36val.
Skirtas
šeimos gydytojams
gyd. koloproktologams
gyd. gastroenterologams
abdominalinės chirurgijos gyd.
gyd. chirurgams
Kaina asmeniui
252.00Eur
Pažymėjimo mokestis
6Eur
Programą teikiantis darbuotojas
Prof. Algimantas Tamelis
Kurso programos turinys
Tema Trukmė
Kolproktologinių ligų simptomai, sindromai, ambulatorinė diagnostika, gydymo galimybės, paruošimas operacijoms 4.00 val.
Koloproktologinio ligonio ištyrimas 4.00 val.
Diferencinė hemorojaus diagnostika ir lėtinio hemorojaus gydymo metodai. Ūminio hemorojaus gydymas 4.00 val.
Išangės įplėša – ambulatorinis gydymas. Išangės niežulys: priežasčių diagnostika ir gydymas 4.00 val.
Ambulatorinis ūminio paraproktito ir anorektinių fistulių gydymas. Ambulatorinis epitelinių uodegikaulio –kryžkaulio srities fistulių gydymas 4.00 val.
Storosios žarnos navikų diagnostikos ir gydymo principai 4.00 val.
Ambulatorinė storosios žarnos navikų diagnostika ir gydymo principai 4.00 val.
Įskaita 4.00 val.
Viso valandų
32.00
Programos aprašymas (santrauka)

Hemorojus
Etiologija. Patogenezė. Patologinė anatomija. Klasifikacija. Klinika. Diagnostikos metodai, jų vertė. Diferencinės diagnostikos svarba. Diferencinės diagnostikos priemonės ir galimybės. Lėtinio hemorojaus gydymo taktika, indikacijos. Konservatyvus gydymas. Injekcinė skleroterapija. Hemoroidų perspaudimas. Kitų invazinių gydymo metodų apžvalga, indikacijos jiems pasirinkti, privalumai ir trūkumai. Indikacijos operaciniam gydymui. Ambulatorinės lėtinio hemorojaus operacijos. Komplikuotos hemorojaus formos. Ūminio išorinio hemoroidų uždegimo klinika, diagnostika, diferencinė diagnostika, konservatyvus gydymas, operacinis gydymas, indikacijos operacijai, operacijos technika, pooperacinė slauga. Ūminio vidinių hemoroidų uždegimo klinika, diagnostika, diferencinė diagnostika, gydymo taktika ir metodai, indikacijos jiems pasirinkti, konservatyvus gydymas, operacijų ypatybės, ambulatorinio gydymo taktika. Hemorojaus profilaktika.
Išangės įplėša
Definicija. Etiologija. Patogenezė. Patologinė anatomija. Simptomai. Ligos eiga. Diagnostika, jos ypatybės poliklinikoje. Diferencinė diagnostika, jos metodai. Gydymo taktika ir metodai. Konservatyvus gydymas, naujas požiūris ir metodai. Operacinio gydymo galimybės ir indikacijos. Operacijų metodai. Operacinio gydymo galimybės poliklinikoje.
Išangės niežulys
Definicija. Etiologiniai faktoriai. Patogenezė. Patologinė anatomija. Simptomai. Ligos eiga. Diagnostika, jos ypatybės poliklinikoje. Priežasčių diagnostika ir diferencinė diagnostika. Dermatologinės konsultacijos svarba. Gydymo taktika ir metodai. Išangės ir tarpvietės priežiūra ir higiena. Konservatyvus gydymas, jo metodai. Operacinio gydymo galimybės ir indikacijos. Operacijų metodai.
Ūminis paraproktitas
Definicija. Etiologija. Patogenezė. Patologinė anatomija. Klasifikacija. Simptomai. Ligos eiga. Diagnostika, jos ypatybės poliklinikoje. Diferencinė diagnostika, jos metodai. Gydymo taktika ir metodai. Operacinio gydymo indikacijos ir galimybės. Operacijų metodai. Operacinio gydymo galimybės poliklinikoje.
Anorektinė fistulė
Definicija. Etiologija. Patogenezė. Patologinė anatomija. Klasifikacija. Simptomai. Ligos eiga. Diagnostika, jos ypatybės poliklinikoje, vidinės angos ir fistulės kanalo diagnostika. Diferencinė diagnostika, jos metodai. Gydymo taktika ir metodai. Operacinio gydymo indikacijos ir galimybės. Operacijų metodai. Operacinio gydymo galimybės poliklinikoje, operacijos, jų technika, pooperacinė slauga.
Epitelinės uodegikaulio – kryžkaulio fislulės
Definicija. Etiologija, naujas požiūris. Patogenezė. Patologinė anatomija. Klasifikacija. Simptomai. Ligos eiga. Diagnostika, jos ypatybės poliklinikoje. Diferencinė diagnostika. ivairių formų gydymo taktika ir metodai. Operacinio gydymo indikacijos ir galimybės. Operacijų metodai. Operacinio gydymo galimybės poliklinikoje, operacijos, jų technika, pooperacinė slauga, tolimesnis stebėjimas.
Storosios žarnos navikai
Šiuolaikinis navikų etiologijos ir patogenezės supratimas. Klasifikacija. Nepiktybinių ir piktybinių navikų simptomatika, ligos eiga, pavojai negydant. Diagnostika, atsitiktinė diagnostika. Diferencinė diagnostika. Histologinio tyrimo svarba. Storosios žarnos navikų gydymo taktika, metodai. Endoskopinė polipektomija. Transanalinis navikų pašalinimas poliklinikoje. Tolimesnis stebėjimas. Ligonių paruošimas operaciniam gydymui. Adjuvantinis ir neoadjuvantinis gydymas.

Dėstytojas Teorijos val. Praktikos val.
Paulius Lizdenis 4
Saulius Švagždys 4
Algimantas Tamelis 4 6
Žilvinas Saladžinskas 4 6
Tadas Latkauskas 2 6
Atvykstant reikia turėti

Turėti medicininį chalatą

Papildoma informacija

Storosios žarnos ligos yra vienos iš dažniausių virškinamojo trakto ligų. Su šiais ligoniais susiduria ne tik koloproktologai, bet ir bendrieji chirurgai, gastroenterologai, bendrosios praktikos gydytojai. Iki šiol specialistų tobulinimui šioje srityje nebuvo skiriamas reikiamas dėmesys, buvo mažai podiplominių pasitobulinimo programų. Dabartiniu laikotarpiu, akcentuojant pirminio medicinos pagalbos teikimo lygmens reikšmę, norint išvengti diagnostikos ir gydymo klaidų, labai svarbu kelti profesinę kompetenciją įvairiose srityse. Ambulatorinės proktologijos gydytojų pasitobulinimo kursas ir yra tam skirtas. Kurso tikslas – pateikti žinių apie šiuolaikinį storosios žarnos ir tarpvietės ligų gydymą poliklinikos sąlygomis.
Kurso uždaviniai: pateikti šiuolaikinių žinių apie storosios žarnos ligų simptomus, ambulatorinės diagnostikos galimybes, nestacionarinio gydymo ypatybes, indikacijas stacionarinei pagalbai. Įgyvendinant kurso programą glaustai pateikiamos pagrindinės žinios apie storosios žarnos ir tarpvietės ligų diagnostikos ir gydymo naujoves, pabrėžiant ikistacionarinės grandies galimybes ir reikšmę. Praktikos darbai pravedami stacionare ir konsultacinėje poliklinikoje, pademonstruojant bendradarbiavimo tarp šių grandžių svarbą.

Literatūra

Vadovėliai, knygos
1.J.Pundzius ir kiti Chirurgija, Vitae Litera, Vilnius 2013
2.K.Adamonis, T.Latkauskas, D.Pavalkis, Ž.Saladžinskas, A.Tamelis, L.Venclauskas. Storosios žarnos tyrimai. Storosios žarnos parengimas tyrimams ir operacijoms: metodinės rekomendacijos / Kauno medicinos universitetas, Chirurgijos ir Gastroenterologijos klinikos. Kaunas: Vitae Litera, 2004.
3.A.Irnius, L.Kupčinskas ir kt. Klinikinė gastroenterologija. V: UAB Vaistų žinios, 2002.
4.V.Zykas, D.Pavalkis Storosios žarnos chirurginės ligos, Naujasis lankas, Kaunas 1999
5.V.Zykas, Ž.Saladžinskas, A.Tamelis, D.Pavalkis, R.Šiugžda. Stomos ir jų priežiūra. Kaunas: KMA, 1998.
6.M.L.Corman Colon and Rectal Surgery, J.B.Lippincott Company, Philadelphia, 1998
7.M.R.B.Keighley, N.S.Williams Surgey of the Anus, Rectum and Colon, WBSaunders Company, London, Philadelphia, Toronto, Sydney, Tokyo, 1999

Periodika, Colorectal Disease / Blackwel publishing; Vol.1 - 8